Skip to content
HOME
DIETA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PRZEPISY
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PLAN ŻYWIENIOWY
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA WEGAŃSKA
DIETA PAELO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KETO
DIETA NISKIE IG
DIETA DUKANA
DIETA DASH
DIETA BEZGLUTENOWA
WSPARCIE
Instagram
Facebook-f
Twitter
Toggle the button to expand or collapse the Menu
HOME
DIETA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PRZEPISY
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PLAN ŻYWIENIOWY
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA WEGAŃSKA
DIETA PAELO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KETO
DIETA NISKIE IG
DIETA DUKANA
DIETA DASH
DIETA BEZGLUTENOWA
WSPARCIE
Pieczona Dorada
z Cytryną i Tymiankiem
składniki
Dzieci (0-12 lat):
1 mała dorada (ok. 200 g) oczyszczona
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
Szczypta soli i pieprzu
Gramatura całkowita:
~250 g
Młodzież (13-18 lat):
1 średnia dorada (ok. 400 g) oczyszczona
1 cytryna
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego tymianku lub szczypta suszonego
Szczypta soli i pieprzu
Gramatura całkowita:
~450 g
Dorośli (19-50 lat):
1 średnia dorada (ok. 400 g) oczyszczona
1 cytryna
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego tymianku lub szczypta suszonego
Szczypta soli i pieprzu
Gramatura całkowita:
~450 g
Seniorzy (50+ lat):
1 mała dorada (ok. 200 g) oczyszczona
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
Szczypta soli i pieprzu
Gramatura całkowita:
~250 g
Przygotowanie
Przygotowanie ryby:
Doradę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Naciń skórę ryby z obu stron w 2-3 miejscach.
Przyprawianie:
Wnętrze ryby posól i popieprz.
Włóż do środka plasterki cytryny, czosnek w plasterkach i gałązkę tymianku.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Ułóż rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrop oliwą z oliwek i sokiem z reszty cytryny.
Piecz przez około 20-25 minut (dla młodzieży i dorosłych 30-35 minut), aż ryba będzie miękka i łatwo oddzieli się mięso od ości.
Podanie:
Podawaj z pieczonymi warzywami lub sałatką.
Gotowe!
Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Dzieci (0-12 lat):
Kaloryczność:
300 kcal
Białko:
25 g
Tłuszcze:
18 g (w tym nasycone: 3 g)
Węglowodany:
2 g
Błonnik:
0 g
Sód:
200 mg
Młodzież (13-18 lat):
Kaloryczność:
600 kcal
Białko:
50 g
Tłuszcze:
36 g (w tym nasycone: 6 g)
Węglowodany:
4 g
Błonnik:
0 g
Sód:
400 mg
Dorośli (19-50 lat):
Kaloryczność:
600 kcal
Białko:
50 g
Tłuszcze:
36 g (w tym nasycone: 6 g)
Węglowodany:
4 g
Błonnik:
0 g
Sód:
400 mg
Seniorzy (50+ lat):
Kaloryczność:
300 kcal
Białko:
25 g
Tłuszcze:
18 g (w tym nasycone: 3 g)
Węglowodany:
2 g
Błonnik:
0 g
Sód:
200 mg
Fill the form & connect with me –
[wpforms id=”295″]