składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 mały bakłażan
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • Szczypta soli, pieprzu, kminu rzymskiego i kolendry
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 małe bakłażany
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Szczypta soli, pieprzu, kminu rzymskiego i kolendry
  • Gramatura całkowita: ~800 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 małe bakłażany
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Szczypta soli, pieprzu, kminu rzymskiego i kolendry
  • Gramatura całkowita: ~800 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 mały bakłażan
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • Szczypta soli, pieprzu, kminu rzymskiego i kolendry
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie bakłażanów:

    • Bakłażany umyj i przekrój na pół.
    • Wydrąż miąższ, zostawiając około 1 cm przy skórce.
    • Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie farszu:

    • Soczewicę przepłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
    • Cebulę i czosnek posiekaj.
    • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty.
    • Dodaj pokrojony miąższ bakłażana i smaż kolejne 5 minut.
    • Dodaj ugotowaną soczewicę, pokrojonego pomidora i przecier pomidorowy.
    • Dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą.
    • Duś przez 10 minut.
  3. Nadziewanie bakłażanów:

    • Napełnij połówki bakłażanów przygotowanym farszem.
  4. Pieczenie:

    • Umieść bakłażany w naczyniu żaroodpornym.
    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
  5. Podanie:

    • Podawaj ciepłe, możesz ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 300 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 600 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 100 g
  • Błonnik: 24 g
  • Sód: 600 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 600 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 100 g
  • Błonnik: 24 g
  • Sód: 600 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 300 mg