składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~800 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~800 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kaszy:

    • Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą.
    • Ugotuj ją według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Przygotowanie warzyw:

    • Cukinię, paprykę i pomidory umyj i pokrój w kostkę.
    • Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Smażenie warzyw:

    • Na patelni rozgrzej oliwę.
    • Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
    • Dodaj cukinię i paprykę, smaż przez 5 minut.
    • Dodaj pomidory i zioła prowansalskie.
    • Dopraw solą i pieprzem.
    • Smaż jeszcze przez 5 minut.
  4. Mieszanie:

    • Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną do warzyw.
    • Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez 2 minuty.
  5. Podanie:

    • Przełóż danie na talerze.
    • Możesz ozdobić świeżymi ziołami.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 600 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 110 g
  • Błonnik: 16 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 600 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 110 g
  • Błonnik: 16 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 200 mg