składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 50 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 liście sałaty
  • 2 czarne oliwki (opcjonalnie, ze względu na zawartość soli)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 100 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 liście sałaty
  • 4 czarne oliwki (opcjonalnie, ze względu na zawartość soli)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~600 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 100 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 liście sałaty
  • 4 czarne oliwki (opcjonalnie, ze względu na zawartość soli)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~600 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 50 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 liście sałaty
  • 2 czarne oliwki (opcjonalnie, ze względu na zawartość soli)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie składników:

    • Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie miękka, ale chrupiąca. Odcedź i ostudź.
    • Jajka ugotuj na twardo (około 8 minut), ostudź i obierz. Pokrój na ćwiartki.
    • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
    • Sałatę umyj i osusz.
  2. Mieszanie sałatki:

    • Na talerzu ułóż liście sałaty.
    • Dodaj tuńczyka, fasolkę, pomidorki, jajka i oliwki.
    • Skrop oliwą z oliwek.
    • Dopraw solą i pieprzem.
  3. Podanie:

    • Sałatkę możesz podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 15 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 250 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 600 kcal
  • Białko: 40 g
  • Tłuszcze: 30 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 500 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 600 kcal
  • Białko: 40 g
  • Tłuszcze: 30 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 500 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 15 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 250 mg