Skip to content
HOME
DIETA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PRZEPISY
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PLAN ŻYWIENIOWY
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA WEGAŃSKA
DIETA PAELO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KETO
DIETA NISKIE IG
DIETA DUKANA
DIETA DASH
DIETA BEZGLUTENOWA
WSPARCIE
Instagram
Facebook-f
Twitter
Toggle the button to expand or collapse the Menu
HOME
DIETA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PRZEPISY
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PLAN ŻYWIENIOWY
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA WEGAŃSKA
DIETA PAELO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KETO
DIETA NISKIE IG
DIETA DUKANA
DIETA DASH
DIETA BEZGLUTENOWA
WSPARCIE
Ratatouille
z Ciecierzycą
składniki
Dzieci (0-12 lat):
1/2 bakłażana
1/2 cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
100 g ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
Gramatura całkowita:
~400 g
Młodzież (13-18 lat):
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
2 pomidory
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
200 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
Gramatura całkowita:
~800 g
Dorośli (19-50 lat):
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
2 pomidory
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
200 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
Gramatura całkowita:
~800 g
Seniorzy (50+ lat):
1/2 bakłażana
1/2 cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
100 g ciecierzycy z puszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
Gramatura całkowita:
~400 g
Przygotowanie
Przygotowanie warzyw:
Bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory umyj i pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Smażenie:
W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj bakłażana i smaż przez 5 minut.
Dodaj cukinię i paprykę, smaż kolejne 5 minut.
Dodaj pomidory i ciecierzycę.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Duszenie:
Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Podanie:
Przełóż ratatouille do miseczek.
Możesz podawać z pełnoziarnistym pieczywem lub brązowym ryżem.
Gotowe!
Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Dzieci (0-12 lat):
Kaloryczność:
250 kcal
Białko:
8 g
Tłuszcze:
6 g (w tym nasycone: 1 g)
Węglowodany:
40 g
Błonnik:
10 g
Sód:
200 mg
Młodzież (13-18 lat):
Kaloryczność:
500 kcal
Białko:
16 g
Tłuszcze:
12 g (w tym nasycone: 2 g)
Węglowodany:
80 g
Błonnik:
20 g
Sód:
400 mg
Dorośli (19-50 lat):
Kaloryczność:
500 kcal
Białko:
16 g
Tłuszcze:
12 g (w tym nasycone: 2 g)
Węglowodany:
80 g
Błonnik:
20 g
Sód:
400 mg
Seniorzy (50+ lat):
Kaloryczność:
250 kcal
Białko:
8 g
Tłuszcze:
6 g (w tym nasycone: 1 g)
Węglowodany:
40 g
Błonnik:
10 g
Sód:
200 mg
Fill the form & connect with me –
[wpforms id=”295″]