składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~600 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~600 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Przygotowanie

  1. Gotowanie kaszy:

    • Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą.
    • Ugotuj ją według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
    • Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie warzyw:

    • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
    • Cebulę drobno posiekaj.
  3. Mieszanie składników:

    • W misce połącz ugotowaną kaszę, marchewkę, cebulę i jajko.
    • Dopraw solą i pieprzem.
    • Dokładnie wymieszaj masę.
  4. Formowanie i smażenie placków:

    • Na nieprzywierającą patelnię (ewentualnie lekko natłuszczoną) nakładaj łyżką porcje masy i formuj placki.
    • Smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Podanie:

    • Placki podawaj ciepłe.
    • Możesz podać z sosem jogurtowo-ziołowym.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 4 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 90 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 90 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 4 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 200 mg