składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 mały ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu i liść laurowy
  • Gramatura całkowita: ~600 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu i 2 liście laurowe
  • Gramatura całkowita: ~1,2 kg

Dorośli (19-50 lat):

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu i 2 liście laurowe
  • Gramatura całkowita: ~1,2 kg

Seniorzy (50+ lat):

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 mały ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu i liść laurowy
  • Gramatura całkowita: ~600 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Marchewkę, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
    • Czosnek drobno posiekaj.
  2. Smażenie:

    • W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
    • Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie.
    • Dodaj marchewkę i smaż kolejne 2 minuty.
  3. Dodanie soczewicy i bulionu:

    • Dodaj soczewicę, ziemniaki i liść laurowy.
    • Zalej bulionem warzywnym.
    • Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie.
  4. Doprawianie:

    • Usuń liść laurowy.
    • Dopraw zupę solą i pieprzem według smaku.
  5. Podanie:

    • Przelej zupę do miseczek.
    • Możesz ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 4 g (w tym nasycone: 0,5 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik: 16 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik: 16 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 4 g (w tym nasycone: 0,5 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 200 mg