składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 100 g chleba razowego (starego, suchego)
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • Gramatura całkowita: ~1 litr napoju

Młodzież (13-18 lat):

  • 200 g chleba razowego (starego, suchego)
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • Gramatura całkowita: ~2 litry napoju

Dorośli (19-50 lat):

  • 200 g chleba razowego (starego, suchego)
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • Gramatura całkowita: ~2 litry napoju

Seniorzy (50+ lat):

  • 100 g chleba razowego (starego, suchego)
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • Gramatura całkowita: ~1 litr napoju

Przygotowanie

  1. Przygotowanie chleba:

    • Chleb pokrój na kawałki i wysusz w piekarniku w temp. 180°C, aż będzie mocno zrumieniony, ale nie spalony.
  2. Parzenie chleba:

    • Przełóż suchy chleb do dużego naczynia.
    • Zalej wrzącą wodą.
    • Odstaw na około 2-3 godziny.
  3. Przecedzanie:

    • Przecedź płyn przez gazę lub drobne sitko, aby oddzielić płyn od resztek chleba.
  4. Fermentacja:

    • Do płynu dodaj cukier lub miód oraz drożdże.
    • Dokładnie wymieszaj.
    • Przelej do butelek lub słoików, ale nie zakręcaj szczelnie.
    • Odstaw w ciepłe miejsce na około 12-24 godziny.
  5. Chłodzenie:

    • Gdy napój lekko się zagazuje i nabierze charakterystycznego smaku, przechowuj w lodówce.
  6. Podanie:

    • Podawaj schłodzony kwas chlebowy jako orzeźwiający napój.

Uwaga: Ze względu na niską zawartość alkoholu powstałego podczas fermentacji (zazwyczaj poniżej 1%), dzieci mogą spożywać ten napój w umiarkowanych ilościach.

Gotowe! Na zdrowie!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 50 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik: 0 g
  • Sód: 50 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 50 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik: 0 g
  • Sód: 50 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 50 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik: 0 g
  • Sód: 50 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 50 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik: 0 g
  • Sód: 50 mg