składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka szczypiorku (posiekanego)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 100 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka szczypiorku (posiekanego)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 100 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka szczypiorku (posiekanego)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka szczypiorku (posiekanego)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pasty:

    • Wędzoną makrelę dokładnie oczyść z ości i skóry.
    • W misce rozgnieć makrelę widelcem.
    • Dodaj twaróg i jogurt naturalny.
    • Dodaj posiekany szczypiorek.
    • Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
    • Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita pasta.
  2. Przygotowanie chleba:

    • Kromki chleba możesz lekko opiec w tosterze lub na suchej patelni.
  3. Nakładanie pasty:

    • Na każdą kromkę chleba nałóż warstwę pasty z makreli i twarogu.
  4. Podanie:

    • Kanapki możesz ozdobić dodatkowym szczypiorkiem lub plasterkiem ogórka.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 350 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 700 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 700 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 350 mg