składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • 50 g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej)
  • 1/4 dojrzałego awokado
  • 1 liść sałaty
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 100 g czerwonej fasoli (odsączonej)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 liście sałaty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 100 g czerwonej fasoli (odsączonej)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 liście sałaty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • 50 g czerwonej fasoli (odsączonej)
  • 1/4 dojrzałego awokado
  • 1 liść sałaty
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie składników:

    • Odsącz fasolę z zalewy i przepłucz.
    • Awokado pokrój w plastry.
    • Sałatę umyj i osusz.
  2. Składanie wrapa:

    • Podgrzej tortillę, aby była elastyczna.
    • Na środku tortilli ułóż liść sałaty.
    • Dodaj fasolę i plastry awokado.
    • Skrop sokiem z limonki.
    • Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  3. Zwijanie:

    • Zawiń tortillę, składając boki do środka i zwijając od dołu.

Podanie:

  • Przekrój wrapa na pół.
  • Podawaj od razu.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 64 g
  • Błonnik: 20 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 64 g
  • Błonnik: 20 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 200 mg