składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • 50 g sera niskotłuszczowego (np. mozzarella light)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 cebuli
  • 1/4 cukinii
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 100 g sera niskotłuszczowego (np. mozzarella light)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cukinii
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 100 g sera niskotłuszczowego (np. mozzarella light)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cukinii
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • 50 g sera niskotłuszczowego (np. mozzarella light)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 cebuli
  • 1/4 cukinii
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Umyj warzywa.
    • Paprykę, cebulę i cukinię pokrój w cienkie paski.
  2. Podsmażenie warzyw:

    • Na nieprzywierającej patelni podsmaż warzywa bez dodatku tłuszczu przez około 5 minut, aż zmiękną.
    • Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  3. Składanie quesadilli:

    • Na połowie tortilli ułóż warzywa i posyp startym serem.
    • Złóż tortillę na pół.
  4. Smażenie:

    • Na tej samej patelni podgrzej quesadillę z obu stron, aż ser się roztopi, a tortilla będzie chrupiąca.
  5. Podanie:

    • Pokrój quesadillę na trójkąty.
    • Podawaj ciepłe, ewentualnie z dodatkiem salsy pomidorowej.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 300 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 8 g)
  • Węglowodany: 64 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 600 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 8 g)
  • Węglowodany: 64 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 600 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 300 mg