składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 20 g suszonych glonów wakame
  • 1/4 ogórka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
  • Szczypta sezamu
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 40 g suszonych glonów wakame
  • 1/2 ogórka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • Szczypta sezamu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 40 g suszonych glonów wakame
  • 1/2 ogórka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • Szczypta sezamu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 20 g suszonych glonów wakame
  • 1/4 ogórka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
  • Szczypta sezamu
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Przygotowanie

Sałatka z glonów wakame to tradycyjna japońska przekąska, bogata w minerały i witaminy, o charakterystycznym morskim smaku.

  1. Przygotowanie glonów:

    • Namocz suszone glony wakame w zimnej wodzie przez około 5 minut, aż zmiękną i zwiększą objętość.
    • Odcedź glony i delikatnie wyciśnij nadmiar wody.
  2. Przygotowanie ogórka:

    • Umyj ogórka i pokrój w cienkie plasterki.
    • Możesz posolić plasterki i odstawić na kilka minut, aby zmiękły, a następnie opłukać.
  3. Przygotowanie dressingu:

    • W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier lub miód, aż cukier się rozpuści.
  4. Mieszanie składników:

    • W dużej misce połącz glony wakame z plasterkami ogórka.
    • Polej całość przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  5. Podanie:

    • Przełóż sałatkę do miseczek.
    • Posyp szczyptą sezamu na wierzchu.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 50 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 1 g (w tym nasycone: 0,1 g)
  • Węglowodany: 8 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 100 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 2 g (w tym nasycone: 0,2 g)
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 100 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 2 g (w tym nasycone: 0,2 g)
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 50 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 1 g (w tym nasycone: 0,1 g)
  • Węglowodany: 8 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 200 mg