składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1/2 pełnoziarnistej bagietki (~50 g)
  • 30 g ricotty
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Gramatura całkowita: ~80 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 1 pełnoziarnista bagietka (~100 g)
  • 50 g ricotty
  • 1 łyżeczka miodu
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 1 pełnoziarnista bagietka (~100 g)
  • 50 g ricotty
  • 1 łyżeczka miodu
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1/2 pełnoziarnistej bagietki (~50 g)
  • 30 g ricotty
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Gramatura całkowita: ~80 g

Przygotowanie

Bagietka z ricottą i miodem to klasyczne francuskie śniadanie, które łączy słodycz miodu z delikatnością sera ricotta.

  1. Podpiecz bagietkę na chrupko.
  2. Nałóż ricottę na bagietkę i skrop miodem.
  3. Gotowe! To lekkie, a zarazem sycące śniadanie, które doskonale wpisuje się w francuską tradycję.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 4 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 4 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 200 mg