składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 50 g pełnoziarnistego ciasta francuskiego
  • 30 g chudej szynki
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 80 g pełnoziarnistego ciasta francuskiego
  • 50 g chudej szynki
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 80 g pełnoziarnistego ciasta francuskiego
  • 50 g chudej szynki
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 50 g pełnoziarnistego ciasta francuskiego
  • 30 g chudej szynki
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Przygotowanie

Pełnoziarnista tarta z szynką i szpinakiem to wykwintne, a zarazem zdrowe śniadanie, które idealnie wpisuje się w kuchnię francuską.

  1. Rozwałkuj ciasto francuskie i wyłóż nim małe formy do tart.
  2. Podsmaż szpinak, a następnie połóż na cieście wraz z szynką.
  3. Zalej całość roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C.
  4. Gotowe! To połączenie kruchego ciasta i delikatnego nadzienia sprawi, że każdy poranek będzie wyjątkowy.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 230 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 300 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 15 g (w tym nasycone: 5 g)
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 600 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 15 g (w tym nasycone: 5 g)
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 600 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 230 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 300 mg