składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 jajko
  • 30 g pieczarek
  • 1/4 małej papryki (~20 g)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 jajka
  • 60 g pieczarek
  • 1/2 małej papryki (~40 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 jajka
  • 60 g pieczarek
  • 1/2 małej papryki (~40 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 jajko
  • 30 g pieczarek
  • 1/4 małej papryki (~20 g)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Przygotowanie

Omlet z warzywami i pieczarkami to zdrowa, sycąca propozycja na śniadanie, pełna białka i warzyw.

  1. Podsmaż pieczarki i paprykę na oliwie, aż będą miękkie.
  2. Dodaj rozbite jajka, mieszaj, aż omlet się zetnie.
  3. Podawaj na ciepło jako zdrowe, pełnowartościowe śniadanie.
  4. Gotowe!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 130 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 4 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 50 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 260 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 8 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 100 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 260 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 8 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 100 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 130 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 4 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 50 mg