składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 jajko
  • 1/4 małej cebuli (~10 g)
  • 1 mały pomidor (~40 g)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~120 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 jajka
  • 1/2 małej cebuli (~20 g)
  • 1 średni pomidor (~80 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 jajka
  • 1/2 małej cebuli (~20 g)
  • 1 średni pomidor (~80 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 jajko
  • 1/4 małej cebuli (~10 g)
  • 1 mały pomidor (~40 g)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~120 g

Przygotowanie

Jajecznica z cebulką i pomidorami to proste, zdrowe śniadanie, bogate w białko i witaminy.

  1. Podsmaż cebulkę na oliwie, aż się zeszkli.
  2. Dodaj pomidory i smaż chwilę, a następnie wbij jajka.
  3. Mieszaj jajka, aż się zetną, i podawaj na ciepło.
  4. Gotowe! To szybkie, pożywne śniadanie na każdy dzień.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 150 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 9 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 100 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 18 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 200 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 18 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 200 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 150 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 9 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 100 mg