składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Przygotowanie

Proziaky to tradycyjne ukraińskie placuszki na proszku do pieczenia, które w tej wersji podajemy z jogurtem i miodem.

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj jogurt, tworząc gładkie ciasto.
  2. Smaż placuszki na patelni z odrobiną oliwy, aż będą złociste z obu stron.
  3. Podawaj z jogurtem i miodem na wierzchu.
  4. Gotowe! Zdrowe, lekkie śniadanie, które dostarcza błonnika i białka.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 3 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 80 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 160 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 160 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 3 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 80 mg