składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 1/2 jabłka (~50 g)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Gramatura całkowita: ~180 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 1 jabłko (~100 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 1 jabłko (~100 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 1/2 jabłka (~50 g)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Gramatura całkowita: ~180 g

Przygotowanie

Kasha, czyli owsianka, to tradycyjne ukraińskie śniadanie, które można wzbogacić o jabłka i cynamon, aby nadać mu bardziej wyrafinowanego smaku.

  1. Zagotuj mleko, a następnie dodaj płatki owsiane i gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodaj pokrojone jabłko i cynamon do owsianki i wymieszaj.
  3. Gotowe! To zdrowe, pożywne śniadanie pełne błonnika i witamin, idealne na chłodniejsze dni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcze: 3 g
  • Węglowodany: 38 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 50 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 5 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 100 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 5 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 100 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcze: 3 g
  • Węglowodany: 38 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 50 mg