składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 30 g ricotty
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 50 g świeżych owoców (np. jagody, maliny)
  • Gramatura całkowita: ~130 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g ricotty
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g świeżych owoców (np. jagody, maliny)
  • Gramatura całkowita: ~230 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g ricotty
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g świeżych owoców (np. jagody, maliny)
  • Gramatura całkowita: ~230 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 30 g ricotty
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 50 g świeżych owoców (np. jagody, maliny)
  • Gramatura całkowita: ~130 g

Przygotowanie

Tosty włoskie z ricottą, miodem i świeżymi owocami to idealna propozycja na lekko słodkie, ale zdrowe śniadanie.

  1. Podpiecz chleb w tosterze, aż będzie chrupiący.
  2. Nałóż ricottę na ciepłe kromki chleba, polej miodem i dodaj świeże owoce.
  3. Gotowe! To zdrowa i smaczna opcja, pełna białka, błonnika i witamin.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 230 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 7 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 150 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 450 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 14 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 72 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 300 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 450 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 14 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 72 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 300 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 230 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 7 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 150 mg