składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka 1,5%
  • 30 g ricotty
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 50 g ricotty
  • 1 łyżeczka miodu
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 50 g ricotty
  • 1 łyżeczka miodu
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka 1,5%
  • 30 g ricotty
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Przygotowanie

Pełnoziarniste naleśniki z ricottą i miodem to lekka i zdrowa wersja klasycznych naleśników, doskonała na słodkie śniadanie.

  1. Zmieszaj mąkę, jajko i mleko, aby uzyskać jednolite ciasto.
  2. Usmaż naleśniki na suchej patelni lub z odrobiną oliwy, aż będą złociste.
  3. Nałóż ricottę na naleśniki, polej miodem i podawaj na ciepło.
  4. Gotowe! Pyszne i zdrowe śniadanie, pełne białka i błonnika.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 230 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 150 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 440 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 300 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 440 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 300 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 230 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 150 mg