składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g ricotty
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 5 g orzechów włoskich
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g ricotty
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 g orzechów włoskich
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g ricotty
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 g orzechów włoskich
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g ricotty
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 5 g orzechów włoskich
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Przygotowanie

Ricotta z miodem i orzechami to klasyczne włoskie śniadanie, idealne na słodki, ale zdrowy początek dnia.

  1. Podpiecz kromki chleba na chrupko w tosterze lub piekarniku.
  2. Nałóż ricottę na chleb, a następnie polej miodem.
  3. Posyp orzechami włoskimi dla dodatkowej chrupkości i zdrowych tłuszczów.
  4. Gotowe! Lekko słodkie, bogate w białko i zdrowe tłuszcze śniadanie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 210 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 9 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 120 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcze: 17 g (w tym nasycone: 5 g)
  • Węglowodany: 48 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 240 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcze: 17 g (w tym nasycone: 5 g)
  • Węglowodany: 48 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 240 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 210 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 9 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 120 mg