składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 pełnoziarnista tortilla (podpieczona na chrupko)
  • 1/4 awokado (~30 g)
  • 1 jajko
  • 10 g salsy pomidorowej
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 pełnoziarniste tortille (podpieczone na chrupko)
  • 1/2 awokado (~60 g)
  • 2 jajka
  • 20 g salsy pomidorowej
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 pełnoziarniste tortille (podpieczone na chrupko)
  • 1/2 awokado (~60 g)
  • 2 jajka
  • 20 g salsy pomidorowej
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 pełnoziarnista tortilla (podpieczona na chrupko)
  • 1/4 awokado (~30 g)
  • 1 jajko
  • 10 g salsy pomidorowej
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Przygotowanie

Chrupiące, pożywne i pełne zdrowych tłuszczów tostadas z awokado i jajkiem to szybkie śniadanie, które dostarcza energii na cały poranek.

  1. Podpiecz pełnoziarniste tortille na suchej patelni lub w piekarniku, aż będą chrupiące.
  2. Usmaż jajka na sadzone lub przygotuj je w formie jajecznicy, jak wolisz.
  3. Na tortille nałóż plasterki awokado i salsę, a następnie połóż jajko na wierzchu.
  4. Gotowe! Idealne śniadanie, które jest bogate w białko, zdrowe tłuszcze i błonnik.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcze: 15 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 470 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 30 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 470 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 30 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcze: 15 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 200 mg