składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 jajko
  • 30 g szpinaku
  • 1/4 awokado (~30 g)
  • 5 g oliwy z oliwek
  • Kilka plasterków ogórka
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku
  • 1/2 awokado (~60 g)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • Kilka plasterków ogórka
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku
  • 1/2 awokado (~60 g)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • Kilka plasterków ogórka
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 jajko
  • 30 g szpinaku
  • 1/4 awokado (~30 g)
  • 5 g oliwy z oliwek
  • Kilka plasterków ogórka
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Przygotowanie

Lekka, pożywna i bogata w zdrowe tłuszcze sałatka z jajkiem, awokado i szpinakiem to doskonałe śniadanie na ciepłe poranki.

  1. Ugotuj jajka na twardo (ok. 7-8 minut), a w międzyczasie przygotuj resztę składników.
  2. Opłucz szpinak i ułóż go na talerzu. Szpinak dostarcza dużą dawkę witamin i błonnika.
  3. Pokrój awokado i ogórka na plasterki i dodaj do szpinaku.
  4. Połóż jajka na sałatce, dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli.
  5. Gotowe! Zdrowa, pełna witamin i minerałów sałatka, która jest idealna na lekkie śniadanie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 13 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 180 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 320 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 25 g (w tym nasycone: 5 g)
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 300 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 12 g
  • Cukry: 10 g
  • Sód: 250 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 13 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 180 mg