składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • 10 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 20 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~800 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 20 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~800 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • 10 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie soczewicy:

    • Soczewicę przepłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
  2. Przygotowanie warzyw:

    • Cukinię, bakłażana i pomidory pokrój w plastry.
    • Czosnek drobno posiekaj.
  3. Przygotowanie sosu:

    • W misce wymieszaj przecier pomidorowy, czosnek, oliwę i przyprawy.
  4. Składanie zapiekanki:

    • W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: plastry warzyw, ugotowaną soczewicę, polewając każdą warstwę sosem.
    • Na wierzchu posyp startym serem.
  5. Pieczenie:

    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, a ser się zrumieni.
  6. Podanie:

    • Ostudź lekko przed podaniem.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 2,5 g)
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 300 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 700 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 5 g)
  • Węglowodany: 100 g
  • Błonnik: 20 g
  • Sód: 600 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 700 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 5 g)
  • Węglowodany: 100 g
  • Błonnik: 20 g
  • Sód: 600 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 2,5 g)
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 300 mg