składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • Szczypta soli
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 ogórek świeży
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • Szczypta soli
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 ogórek świeży
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • Szczypta soli
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • Szczypta soli
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Przygotowanie

Ta sałatka to połączenie słodkiego mango i orzeźwiającego ogórka, podkreślonego aromatem świeżego imbiru. Idealna jako lekka przekąska.

  1. Przygotowanie składników:

    • Obierz mango i pokrój miąższ w kostkę.
    • Umyj ogórka i pokrój w półplasterki lub kostkę.
  2. Przygotowanie dressingu:

    • W miseczce wymieszaj sok z limonki, starty imbir i szczyptę soli.
  3. Mieszanie sałatki:

    • W dużej misce połącz mango i ogórka.
    • Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Podanie:

    • Przełóż sałatkę do miseczek.
    • Możesz ozdobić listkami świeżej mięty lub kolendry.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 120 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 0,5 g (w tym nasycone: 0,1 g)
  • Węglowodany: 28 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 50 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 240 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 1 g (w tym nasycone: 0,2 g)
  • Węglowodany: 56 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 100 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 240 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 1 g (w tym nasycone: 0,2 g)
  • Węglowodany: 56 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 100 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 120 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 0,5 g (w tym nasycone: 0,1 g)
  • Węglowodany: 28 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 50 mg