Skip to content
HOME
DIETA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PRZEPISY
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PLAN ŻYWIENIOWY
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA WEGAŃSKA
DIETA PAELO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KETO
DIETA NISKIE IG
DIETA DUKANA
DIETA DASH
DIETA BEZGLUTENOWA
WSPARCIE
Instagram
Facebook-f
Twitter
Toggle the button to expand or collapse the Menu
HOME
DIETA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PRZEPISY
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PLAN ŻYWIENIOWY
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA WEGAŃSKA
DIETA PAELO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KETO
DIETA NISKIE IG
DIETA DUKANA
DIETA DASH
DIETA BEZGLUTENOWA
WSPARCIE
Sałatka z Ciecierzycą,
Awokado i Pomidorami
składniki
Dzieci (0-12 lat):
100 g ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)
1/2 awokado
1 pomidor
1/4 czerwonej cebuli
Sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Szczypta soli, pieprzu, świeża kolendra lub natka pietruszki
Gramatura całkowita:
~300 g
Młodzież (13-18 lat):
200 g ciecierzycy z puszki
1 awokado
2 pomidory
1/2 czerwonej cebuli
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli, pieprzu, świeża kolendra lub natka pietruszki
Gramatura całkowita:
~600 g
Dorośli (19-50 lat):
200 g ciecierzycy z puszki
1 awokado
2 pomidory
1/2 czerwonej cebuli
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli, pieprzu, świeża kolendra lub natka pietruszki
Gramatura całkowita:
~600 g
Seniorzy (50+ lat):
100 g ciecierzycy z puszki
1/2 awokado
1 pomidor
1/4 czerwonej cebuli
Sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Szczypta soli, pieprzu, świeża kolendra lub natka pietruszki
Gramatura całkowita:
~300 g
Przygotowanie
Przygotowanie składników:
Awokado obierz i pokrój w kostkę.
Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Posiekaj świeżą kolendrę lub natkę pietruszki.
Mieszanie sałatki:
W misce połącz ciecierzycę, awokado, pomidory i cebulę.
W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Podanie:
Przełóż sałatkę na talerze.
Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Gotowe!
Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Dzieci (0-12 lat):
Kaloryczność:
400 kcal
Białko:
12 g
Tłuszcze:
20 g (w tym nasycone: 3 g)
Węglowodany:
40 g
Błonnik:
12 g
Sód:
250 mg
Młodzież (13-18 lat):
Kaloryczność:
800 kcal
Białko:
24 g
Tłuszcze:
40 g (w tym nasycone: 6 g)
Węglowodany:
80 g
Błonnik:
24 g
Sód:
500 mg
Dorośli (19-50 lat):
Kaloryczność:
800 kcal
Białko:
24 g
Tłuszcze:
40 g (w tym nasycone: 6 g)
Węglowodany:
80 g
Błonnik:
24 g
Sód:
500 mg
Seniorzy (50+ lat):
Kaloryczność:
400 kcal
Białko:
12 g
Tłuszcze:
20 g (w tym nasycone: 3 g)
Węglowodany:
40 g
Błonnik:
12 g
Sód:
250 mg
Fill the form & connect with me –
[wpforms id=”295″]