składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 5 czarnych oliwek (odsączonych)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 chleb pita pełnoziarnisty
  • Szczypta oregano, sól i pieprz
  • Gramatura całkowita: ~350 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 100 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 ogórek świeży
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 chleby pita pełnoziarniste
  • Szczypta oregano, sól i pieprz
  • Gramatura całkowita: ~700 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 100 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 ogórek świeży
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 chleby pita pełnoziarniste
  • Szczypta oregano, sól i pieprz
  • Gramatura całkowita: ~700 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 5 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 chleb pita pełnoziarnisty
  • Szczypta oregano, sól i pieprz
  • Gramatura całkowita: ~350 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie składników:

    • Ogórek i pomidory umyj i pokrój w kostkę.
    • Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki.
    • Ser feta pokrój w kostkę.
    • Oliwki przekrój na pół (opcjonalnie).
  2. Mieszanie sałatki:

    • W misce połącz ogórek, pomidory, cebulę, ser feta i oliwki.
    • W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
    • Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotowanie chleba pita:

    • Podgrzej chleb pita w tosterze lub piekarniku przez kilka minut.
  4. Podanie:

    • Sałatkę podawaj z ciepłym chlebem pita.

Gotowe! Smacznego!

Uwaga: Ze względu na zawartość soli w serze feta i oliwkach, osoby z nadciśnieniem powinny spożywać to danie umiarkowanie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 18 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 600 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 800 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 36 g (w tym nasycone: 12 g)
  • Węglowodany: 90 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 1200 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 800 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 36 g (w tym nasycone: 12 g)
  • Węglowodany: 90 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 1200 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 18 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 600 mg