składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 100 g ryżu do sushi
  • 1/4 marchewki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 arkusz nori
  • Szczypta soli
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 200 g ryżu do sushi
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 arkusze nori
  • Szczypta soli
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 200 g ryżu do sushi
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 arkusze nori
  • Szczypta soli
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 100 g ryżu do sushi
  • 1/4 marchewki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 arkusz nori
  • Szczypta soli
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Przygotowanie

Onigiri to tradycyjne japońskie kulki ryżowe, które mogą być wypełnione różnymi dodatkami. W tej wersji użyjemy warzyw.

  1. Gotowanie ryżu:

    • Przepłucz ryż pod bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna.
    • Przełóż ryż do garnka, dodaj odpowiednią ilość wody (zwykle 1:1,2 ryż).
    • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
    • Po ugotowaniu odstaw na 10 minut.
  2. Przygotowanie warzyw:

    • Marchewkę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
    • Możesz je lekko poddusić na patelni z odrobiną wody, aby zmiękły.
  3. Mieszanie składników:

    • Wymieszaj ugotowany ryż z warzywami i szczyptą soli.
  4. Formowanie onigiri:

    • Zwilż ręce wodą, aby ryż nie przyklejał się do dłoni.
    • Weź porcję ryżu i uformuj kulkę lub trójkąt.
    • Możesz owinąć część onigiri paskiem nori dla smaku i łatwiejszego trzymania.
  5. Podanie:

    • Ułóż onigiri na talerzu.
    • Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do późniejszego spożycia.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcze: 0,5 g (w tym nasycone: 0,1 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 150 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 1 g (w tym nasycone: 0,2 g)
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 300 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 1 g (w tym nasycone: 0,2 g)
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 300 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcze: 0,5 g (w tym nasycone: 0,1 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 150 mg