składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~800 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~800 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, pieprzu, zioła prowansalskie
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory umyj i pokrój w kostkę.
    • Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Smażenie:

    • W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
    • Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty.
    • Dodaj bakłażana i smaż przez 5 minut.
    • Dodaj cukinię i paprykę, smaż kolejne 5 minut.
    • Dodaj pomidory i ciecierzycę.
    • Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Duszenie:

    • Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Podanie:

    • Przełóż ratatouille do miseczek.
    • Możesz podawać z pełnoziarnistym pieczywem lub brązowym ryżem.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik: 20 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik: 20 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 200 mg