składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 30 ml mleka niskotłuszczowego
  • 10 g startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu (np. cheddar light)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 4 jajka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 60 ml mleka niskotłuszczowego
  • 20 g startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 4 jajka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 60 ml mleka niskotłuszczowego
  • 20 g startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 2 jajka
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 30 ml mleka niskotłuszczowego
  • 10 g startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Przygotowanie

To quiche jest przygotowywane bez tradycyjnej skórki z ciasta, co czyni ją lżejszą i bardziej zgodną z dietą DASH.

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Szpinak umyj i osusz. Jeśli liście są duże, posiekaj je.
    • Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  2. Przygotowanie masy jajecznej:

    • W misce rozbij jajka.
    • Dodaj mleko, sól i pieprz.
    • Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  3. Składanie quiche:

    • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    • Nasmaruj formę do tarty lub naczynie żaroodporne odrobiną oliwy (możesz użyć pędzelka).
    • Rozłóż równomiernie szpinak i pomidorki na dnie formy.
    • Zalej warzywa masą jajeczną.
    • Posyp wierzch startym serem.
  4. Pieczenie:

    • Piecz quiche przez około 25-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch lekko zrumieni.
  5. Podanie:

    • Po upieczeniu wyjmij quiche z piekarnika i pozwól jej nieco ostygnąć.
    • Pokrój na porcje i podawaj na ciepło lub na zimno.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 200 mg