składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 100 g filetu z łososia
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sok z 1/4 cytryny
  • Szczypta soli, pieprzu, suszone oregano
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 200 g filetu z łososia
  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Szczypta soli, pieprzu, suszone oregano
  • Gramatura całkowita: ~600 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 200 g filetu z łososia
  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Szczypta soli, pieprzu, suszone oregano
  • Gramatura całkowita: ~600 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 100 g filetu z łososia
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sok z 1/4 cytryny
  • Szczypta soli, pieprzu, suszone oregano
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ryby:

    • Filet z łososia umyj i osusz.
    • Skrop sokiem z cytryny.
    • Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  2. Przygotowanie warzyw:

    • Cukinię, paprykę i pomidory umyj i pokrój w plastry lub kostkę.
    • W misce wymieszaj warzywa z oliwą, solą, pieprzem i oregano.
  3. Pieczenie:

    • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa, a na nich łososia.
    • Piecz przez około 20 minut (dla dzieci i seniorów) lub 25 minut (dla młodzieży i dorosłych), aż ryba będzie upieczona, a warzywa miękkie.
  4. Podanie:

    • Przełóż danie na talerze.
    • Możesz ozdobić świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcze: 18 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 700 kcal
  • Białko: 50 g
  • Tłuszcze: 36 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 700 kcal
  • Białko: 50 g
  • Tłuszcze: 36 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcze: 18 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 200 mg