Skip to content
HOME
DIETA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PRZEPISY
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PLAN ŻYWIENIOWY
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA WEGAŃSKA
DIETA PAELO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KETO
DIETA NISKIE IG
DIETA DUKANA
DIETA DASH
DIETA BEZGLUTENOWA
WSPARCIE
Instagram
Facebook-f
Twitter
Toggle the button to expand or collapse the Menu
HOME
DIETA
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PRZEPISY
DIETA BEZGLUTENOWA
DIETA DASH
DIETA DUKANA
DIETA KETO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA NISKIE IG
DIETA PAELO
DIETA WEGAŃSKA
PLAN ŻYWIENIOWY
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA WEGAŃSKA
DIETA PAELO
DIETA KOPENHASKA
DIETA KETO
DIETA NISKIE IG
DIETA DUKANA
DIETA DASH
DIETA BEZGLUTENOWA
WSPARCIE
Pieczone Bataty
z Przyprawami Meksykańskimi
składniki
Dzieci (0-12 lat):
1 średni batat
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki przyprawy chili (łagodnej)
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Szczypta soli
Gramatura całkowita:
~200 g
Młodzież (13-18 lat):
2 średnie bataty
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy chili
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Szczypta soli
Gramatura całkowita:
~400 g
Dorośli (19-50 lat):
2 średnie bataty
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy chili
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Szczypta soli
Gramatura całkowita:
~400 g
Seniorzy (50+ lat):
1 średni batat
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki przyprawy chili (łagodnej)
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Szczypta soli
Gramatura całkowita:
~200 g
Przygotowanie
Przygotowanie batatów:
Bataty obierz i pokrój w słupki lub plastry o grubości około 1 cm.
Przyprawianie:
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę chili, kmin rzymski i szczyptę soli.
Dodaj pokrojone bataty i dokładnie wymieszaj, aby były równomiernie pokryte przyprawami.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Ułóż bataty w jednej warstwie.
Piecz przez około 25-30 minut, przewracając je w połowie czasu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
Podanie:
Wyjmij bataty z piekarnika i pozwól im lekko ostygnąć.
Podawaj jako przekąskę samodzielnie lub z dipem jogurtowym.
Gotowe!
Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Dzieci (0-12 lat):
Kaloryczność:
180 kcal
Białko:
2 g
Tłuszcze:
5 g (w tym nasycone: 0,7 g)
Węglowodany:
32 g
Błonnik:
5 g
Sód:
150 mg
Młodzież (13-18 lat):
Kaloryczność:
360 kcal
Białko:
4 g
Tłuszcze:
10 g (w tym nasycone: 1,4 g)
Węglowodany:
64 g
Błonnik:
10 g
Sód:
300 mg
Dorośli (19-50 lat):
Kaloryczność:
360 kcal
Białko:
4 g
Tłuszcze:
10 g (w tym nasycone: 1,4 g)
Węglowodany:
64 g
Błonnik:
10 g
Sód:
300 mg
Seniorzy (50+ lat):
Kaloryczność:
180 kcal
Białko:
2 g
Tłuszcze:
5 g (w tym nasycone: 0,7 g)
Węglowodany:
32 g
Błonnik:
5 g
Sód:
150 mg
Fill the form & connect with me –
[wpforms id=”295″]