składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 150 g mieszanki owoców leśnych (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 300 g mieszanki owoców leśnych (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 300 g mieszanki owoców leśnych (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 150 g mieszanki owoców leśnych (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Przygotowanie

  1. Gotowanie owoców:

    • Owoce umyj (jeśli używasz świeżych) i przełóż do garnka.
    • Dodaj połowę wody i miód lub ksylitol.
    • Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut.
  2. Przygotowanie zawiesiny z mąki:

    • W pozostałej wodzie rozpuść mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszając, aby nie było grudek.
  3. Zagęszczanie kisielu:

    • Do gotujących się owoców wlej zawiesinę z mąki, ciągle mieszając.
    • Gotuj jeszcze przez około 1 minutę, aż kisiel zgęstnieje.
  4. Podanie:

    • Przelej kisiel do miseczek.
    • Możesz podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 100 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 5 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 10 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 10 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 100 kcal
  • Białko: 1 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 5 mg