składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 100 g białej fasoli z puszki (odsączonej)
  • 2 suszone pomidory (w oleju, odsączone)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 200 g białej fasoli (odsączonej)
  • 4 suszone pomidory (w oleju, odsączone)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 200 g białej fasoli (odsączonej)
  • 4 suszone pomidory (w oleju, odsączone)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 100 g białej fasoli (odsączonej)
  • 2 suszone pomidory (w oleju, odsączone)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pasty:

    • Fasolę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą.
    • Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
    • W blenderze umieść fasolę, suszone pomidory, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
    • Zblenduj na gładką pastę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub oliwy.
  2. Przygotowanie chleba:

    • Kromki chleba możesz lekko opiec w tosterze lub na suchej patelni.
  3. Nakładanie pasty:

    • Na każdą kromkę chleba nałóż warstwę pasty z fasoli i suszonych pomidorów.
  4. Podanie:

    • Kanapki możesz ozdobić listkami świeżej bazylii lub rukoli.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 350 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik: 16 g
  • Sód: 700 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 500 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 80 g
  • Błonnik: 16 g
  • Sód: 700 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 250 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 350 mg