składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g nasion słonecznika
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 100 g nasion słonecznika
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 100 g nasion słonecznika
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • Gramatura całkowita: ~400 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g nasion słonecznika
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pasty:

    • Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.
    • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
    • W blenderze umieść nasiona słonecznika, startą marchewkę, olej i przyprawy.
    • Zblenduj na gładką pastę, dodając ewentualnie odrobinę wody, jeśli jest zbyt gęsta.
  2. Przygotowanie chleba:

    • Kromki chleba możesz lekko opiec w tosterze.
  3. Nakładanie pasty:

    • Na każdą kromkę chleba nałóż warstwę pasty z słonecznika i marchewki.
  4. Podanie:

    • Kanapki możesz ozdobić listkami świeżej pietruszki lub plasterkami ogórka.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 15 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 250 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 600 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 30 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 70 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 500 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 600 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 30 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 70 g
  • Błonnik: 12 g
  • Sód: 500 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 300 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 15 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 250 mg