składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • Szczypta sezamu do posypania
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Szczypta sezamu do posypania
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Szczypta sezamu do posypania
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • Szczypta sezamu do posypania
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Przygotowanie

Ta sałatka to prosta i smaczna przekąska, bogata w białko roślinne i błonnik, z delikatnym aromatem oleju sezamowego.

  1. Gotowanie fasolki:

    • Odetnij końcówki fasolki szparagowej.
    • Zagotuj wodę w garnku i dodaj szczyptę soli.
    • Wrzuć fasolkę do wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut, aż będzie miękka, ale nadal chrupiąca.
    • Odcedź fasolkę i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  2. Przygotowanie dressingu:

    • W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny lub limonki oraz olej sezamowy.
  3. Mieszanie sałatki:

    • Przełóż fasolkę do miski.
    • Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  4. Podanie:

    • Przełóż sałatkę na talerz lub do miseczki.
    • Posyp sezamem na wierzchu.

Gotowe! Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 80 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 3 g (w tym nasycone: 0,5 g)
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 160 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 160 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 80 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 3 g (w tym nasycone: 0,5 g)
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 200 mg