składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 20 g jogurtu greckiego (0% tłuszczu)
  • 30 g świeżych owoców (np. jagody, truskawki)
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40 g jogurtu greckiego (0% tłuszczu)
  • 60 g świeżych owoców (np. jagody, truskawki)
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40 g jogurtu greckiego (0% tłuszczu)
  • 60 g świeżych owoców (np. jagody, truskawki)
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 20 g jogurtu greckiego (0% tłuszczu)
  • 30 g świeżych owoców (np. jagody, truskawki)
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Przygotowanie

Syrnyky, czyli serniczki, to tradycyjne ukraińskie placki z twarogu, które w wersji DASH podajemy z jogurtem i świeżymi owocami.

  1. Wymieszaj twaróg z mąką i miodem, formując małe placki.
  2. Smaż serniczki na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, aż będą złociste.
  3. Podawaj z jogurtem greckim i świeżymi owocami.
  4. Gotowe! To lekkie, zdrowe śniadanie, które łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 7 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 50 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 390 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 14 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 100 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 390 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 14 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 100 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 7 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 50 mg