składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 jajko
  • 30 g sera feta (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 50 g ugotowanych szparagów
  • Gramatura całkowita: ~130 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g sera feta (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 100 g ugotowanych szparagów
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g sera feta (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 100 g ugotowanych szparagów
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 jajko
  • 30 g sera feta (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 50 g ugotowanych szparagów
  • Gramatura całkowita: ~130 g

Przygotowanie

Sałatka z jajkiem, szparagami i fetą to świeże, lekkie śniadanie inspirowane francuską miłością do prostych, zdrowych składników.

  1. Ugotuj szparagi i jajka na twardo.
  2. Połącz szparagi z fetą i dodaj pokrojone jajka.
  3. Gotowe! Lekka sałatka z wyrazistymi smakami to zdrowy wybór na początek dnia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 250 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 24 g (w tym nasycone: 8 g)
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 500 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 24 g (w tym nasycone: 8 g)
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 500 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 250 mg