składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 1/2 małego jabłka (~50 g)
  • 5 g orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Gramatura całkowita: ~180 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 1 jabłko (~100 g)
  • 10 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 1 jabłko (~100 g)
  • 10 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 1/2 małego jabłka (~50 g)
  • 5 g orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Gramatura całkowita: ~180 g

Przygotowanie

Owsianka z jabłkiem, cynamonem i orzechami to zdrowe i sycące śniadanie pełne błonnika i zdrowych tłuszczów.

  1. Zagotuj mleko, a następnie dodaj płatki owsiane.
  2. Dodaj cynamon i pokrojone jabłko, gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Posyp orzechami i podawaj na ciepło.
  4. Gotowe! Idealne na chłodne poranki, pełne smaku i zdrowia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 50 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 100 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 100 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 50 mg