składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 1/2 małej gruszki (~50 g)
  • 5 g migdałów
  • Gramatura całkowita: ~180 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 1 mała gruszka (~100 g)
  • 10 g migdałów
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 1 mała gruszka (~100 g)
  • 10 g migdałów
  • Gramatura całkowita: ~300 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 1/2 małej gruszki (~50 g)
  • 5 g migdałów
  • Gramatura całkowita: ~180 g

Przygotowanie

Owsianka z gruszką i migdałami to zdrowa, słodka wersja francuskiego śniadania, idealna na chłodniejsze poranki.

  1. Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj przez 5 minut, aż owsianka zgęstnieje.
  2. Pokrój gruszkę na kawałki i dodaj do owsianki.
  3. Posyp migdałami i podawaj na ciepło.
  4. Gotowe! Owsianka pełna błonnika i zdrowych tłuszczów idealnie wpisuje się w poranne potrzeby energetyczne.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1,5 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 50 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 2,5 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 100 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 2,5 g)
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 10 g
  • Sód: 100 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1,5 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 5 g
  • Sód: 50 mg