składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 20 g jarmużu
  • 5 g nasion słonecznika
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 40 g jarmużu
  • 10 g nasion słonecznika
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 40 g jarmużu
  • 10 g nasion słonecznika
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 20 g jarmużu
  • 5 g nasion słonecznika
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Przygotowanie

Owsiane placuszki z jarmużem i słonecznikiem to zdrowa i sycąca propozycja na śniadanie pełne błonnika i zdrowych tłuszczów.

  1. Zmieszaj płatki owsiane z jajkiem i posiekanym jarmużem, tworząc gładkie ciasto.
  2. Smaż placuszki na suchej patelni lub z odrobiną oliwy, aż będą złociste.
  3. Posyp nasionami słonecznika i podawaj.
  4. Gotowe! To pożywne, lekkie śniadanie bogate w składniki odżywcze.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 80 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 340 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 48 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 160 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 340 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 48 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 160 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 80 mg