składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 jajko
  • 30 g sera żółtego (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 mały pomidor (~50 g)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g sera żółtego (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 średni pomidor (~100 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g sera żółtego (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 średni pomidor (~100 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~250 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 jajko
  • 30 g sera żółtego (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 mały pomidor (~50 g)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~150 g

Przygotowanie

Omlet francuski z serem i pomidorem to klasyka śniadaniowej kuchni francuskiej, dostosowana do diety DASH.

  1. Roztrzep jajka w miseczce, a na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Podsmaż pomidora, a następnie dodaj jajka.
  3. Posyp serem i smaż, aż omlet się zetnie.
  4. Gotowe! Prosty, ale pełen smaku omlet to świetny sposób na zdrowy początek dnia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 14 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 3 g
  • Błonnik: 1 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 25 g (w tym nasycone: 7 g)
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 25 g (w tym nasycone: 7 g)
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 200 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 14 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 3 g
  • Błonnik: 1 g
  • Sód: 200 mg