składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 30 g twarogu półtłustego
  • 1 mały pomidor (~30 g)
  • 1 mały ogórek (~30 g)
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 średni pomidor (~60 g)
  • 1 średni ogórek (~60 g)
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 średni pomidor (~60 g)
  • 1 średni ogórek (~60 g)
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 30 g twarogu półtłustego
  • 1 mały pomidor (~30 g)
  • 1 mały ogórek (~30 g)
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Przygotowanie

Kanapki z twarogiem, pomidorem i ogórkiem to proste i pożywne śniadanie, które można przygotować w kilka minut.

  1. Podpiecz kromki chleba, jeśli lubisz chrupiące pieczywo.
  2. Nałóż twaróg na chleb i dodaj plasterki pomidora oraz ogórka.
  3. Gotowe! Lekka i zdrowa kanapka, pełna białka i świeżych warzyw.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 160 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 4 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 100 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 320 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 44 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 200 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 320 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 44 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 200 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 160 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 4 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 100 mg