składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 jajko
  • 30 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 jajko
  • 30 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Przygotowanie

Jajka faszerowane twarogiem i ziołami to ukraińska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie. Wersja DASH zmniejsza ilość soli, a dodaje zdrowych tłuszczów.

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i przetnij na pół.
  2. Wyjmij żółtka i wymieszaj je z twarogiem oraz posiekaną natką.
  3. Nadziewaj białka masą z twarogu i ziół, skrop oliwą i podawaj.
  4. Gotowe! To zdrowe i sycące śniadanie, pełne białka.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 160 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 3 g
  • Błonnik: 1 g
  • Sód: 80 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 320 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 160 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 320 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 20 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 160 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 160 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 3 g
  • Błonnik: 1 g
  • Sód: 80 mg