składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 20 g sera mozzarella (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1-2 listki świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 40 g sera mozzarella (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 3-4 listki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 40 g sera mozzarella (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 3-4 listki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~200 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 20 g sera mozzarella (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1-2 listki świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~100 g

Przygotowanie

Grzanki z mozzarellą i bazylią to lekkie, włoskie śniadanie, które zachwyca prostotą i świeżością składników.

  1. Podpiecz chleb pełnoziarnisty na chrupko.
  2. Nałóż mozzarellę na ciepły chleb, skrop oliwą z oliwek i dodaj świeżą bazylię.
  3. Gotowe! To klasyczne włoskie połączenie smaków, które jest szybkie i zdrowe.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 18 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 150 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 300 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 300 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 18 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 150 mg