składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 jajko
  • 30 g szpinaku
  • 20 g sera mozzarella (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku
  • 40 g sera mozzarella (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku
  • 40 g sera mozzarella (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 jajko
  • 30 g szpinaku
  • 20 g sera mozzarella (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Przygotowanie

Frittata ze szpinakiem i mozzarellą to szybkie, zdrowe śniadanie, które dostarcza białka i witamin. Smaczne i sycące.

  1. Podsmaż szpinak na oliwie z oliwek, aż zwiędnie.
  2. Roztrzep jajka i wlej je na patelnię, dodając pokrojoną mozzarellę.
  3. Smaż frittatę na małym ogniu, aż jajka się zetną, a ser się roztopi.
  4. Gotowe! Podawaj od razu – to doskonałe śniadanie, pełne białka i zdrowych tłuszczów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 190 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 3 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 200 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcze: 24 g (w tym nasycone: 8 g)
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 350 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcze: 24 g (w tym nasycone: 8 g)
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 190 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 3 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sód: 200 mg