składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g tofu
  • 30 g brązowego ryżu
  • 20 g marchewki
  • 10 ml sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • Gramatura całkowita: ~120 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g tofu
  • 50 g brązowego ryżu
  • 40 g marchewki
  • 20 ml sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g tofu
  • 50 g brązowego ryżu
  • 40 g marchewki
  • 20 ml sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g tofu
  • 30 g brązowego ryżu
  • 20 g marchewki
  • 10 ml sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • Gramatura całkowita: ~120 g

Przygotowanie

Tofu w sosie sojowym z warzywami to sycące i zdrowe śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień.

  1. Ugotuj brązowy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Podsmaż tofu na patelni, aż lekko się zrumieni, a następnie dodaj sos sojowy i marchewkę pokrojoną w paski.
  3. Podawaj tofu z warzywami na ugotowanym ryżu, dodaj odrobinę sezamu na wierzch.
  4. Gotowe! Śniadanie pełne białka, błonnika i zdrowych tłuszczów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 250 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 330 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 400 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 330 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 400 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 6 g (w tym nasycone: 1 g)
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 250 mg