składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • 1 jajko
  • 30 g szpinaku (świeżego)
  • 20 g czarnej fasoli (ugotowanej)
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku (świeżego)
  • 40 g czarnej fasoli (ugotowanej)
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku (świeżego)
  • 40 g czarnej fasoli (ugotowanej)
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • 1 jajko
  • 30 g szpinaku (świeżego)
  • 20 g czarnej fasoli (ugotowanej)
  • Gramatura całkowita: ~110 g

Przygotowanie

Tacos śniadaniowe to pyszna alternatywa dla klasycznych kanapek. Bogate w białko i błonnik, idealne na aktywny dzień.

  1. Smaż jajka na patelni – możesz je usmażyć na sadzone lub zrobić delikatną jajecznicę.
  2. Podsmaż szpinak na odrobinie oliwy, aż zwiędnie.
  3. Podgrzej tortille i rozłóż na nich ugotowaną fasolę, szpinak oraz jajko.
  4. Gotowe! Smaczne i pożywne śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 210 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 220 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 420 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 440 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 420 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 16 g (w tym nasycone: 4 g)
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sód: 440 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 210 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 8 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 4 g
  • Sód: 220 mg