składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 30 g brązowego ryżu
  • 1 jajko
  • 20 g marchewki
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • Gramatura całkowita: ~120 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 50 g brązowego ryżu
  • 2 jajka
  • 40 g marchewki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 50 g brązowego ryżu
  • 2 jajka
  • 40 g marchewki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • Gramatura całkowita: ~220 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 30 g brązowego ryżu
  • 1 jajko
  • 20 g marchewki
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
  • Gramatura całkowita: ~120 g

Przygotowanie

Nasi Goreng, czyli smażony ryż, to klasyczne azjatyckie śniadanie pełne smaku i prostoty.

  1. Ugotuj brązowy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Podsmaż jajka na patelni, delikatnie mieszając, aby stworzyć puszystą jajecznicę.
  3. Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż, aż będzie lekko miękka.
  4. Wymieszaj wszystko z ryżem i dopraw sosem sojowym. Smaż na patelni jeszcze przez kilka minut.
  5. Gotowe! To szybkie, sycące śniadanie pełne białka i błonnika.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 220 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 7 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 300 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 500 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 400 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcze: 12 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 500 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 220 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcze: 7 g (w tym nasycone: 2 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 300 mg