składniki

Dzieci (0-12 lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 20 g sera feta (lekko solony)
  • 5 oliwek
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~90 g

Młodzież (13-18 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 40 g sera feta (lekko solony)
  • 10 oliwek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~180 g

Dorośli (19-50 lat):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 40 g sera feta (lekko solony)
  • 10 oliwek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~180 g

Seniorzy (50+ lat):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 20 g sera feta (lekko solony)
  • 5 oliwek
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Gramatura całkowita: ~90 g

Przygotowanie

Tosty z serem feta i oliwkami to prawdziwy śródziemnomorski klasyk na śniadanie.

  1. Podpiecz chleb na chrupiąco.
  2. Nałóż fetę i pokrojone oliwki na tosty. Polej oliwą z oliwek, aby całość miała pełnię smaku.
  3. Gotowe! To szybkie, proste i sycące śniadanie pełne zdrowych składników.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Dzieci (0-12 lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 280 mg

Młodzież (13-18 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 18 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 500 mg

Dorośli (19-50 lat):

  • Kaloryczność: 360 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 18 g (w tym nasycone: 6 g)
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik: 6 g
  • Sód: 500 mg

Seniorzy (50+ lat):

  • Kaloryczność: 180 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 10 g (w tym nasycone: 3 g)
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik: 3 g
  • Sód: 280 mg